Tunus'taki Nahda Hareketi'nden Gannuşi ve yardımcısına yönelik soruşturmaya tepki:
"Nahda'yı güvenlik dosyasına dönüştürmeye çalışmak Tunus'un sorunlarını çözmez"
TUNUS Tunus'ta Nahda Hareketi Sözcüsü İmad el-Hamiri, Cumhurbaşkanı Kays Said'in ülkeyi yönetmede başarısız olduğunu ve Nahda'ya yönelik soruşturmaların da ülkenin sorunlarını çözemeyeceğini belirtti.
Hamiri, Nahda'nın başkent Tunus'taki genel merkezinde, yaklaşan seçimler, ülkedeki siyasi durum ve Nahda'ya yönelik suçlamalara ilişkin basın mensuplarına açıklamada bulundu.
Cumhurbaşkanı Said'in 25 Temmuz 2021'den bu yana ülkedeki tüm anayasal kurumları işlevsiz hale getirdiğini kaydeden Hamiri, mevcut yönetimin keyfi uygulamalarının ülkede sosyal ve iktisadi krizlere neden olduğunu ifade etti.
Said'in ülkeyi yönetmede başarısız olduğunu ve sorumluluklarından kaçtığını söyleyen Hamiri, halkın çoğunun mevcut yönetime destek vermediğini ve 17 Aralık'ta yapılacak seçimlere ilgi göstermediğini, muhalif partilerin de seçimleri boykot edeceğini aktardı.
Hamiri, Nahda lideri Raşid el-Gannuşi ile yardımcısı ve eski Başbakan Ali el-Ureyd'e yönelik soruşturmaların, 25 Temmuz "darbesine" karşı çıkanları susturmak için açıldığını savunarak, "Nahda'yı güvenlik dosyasına dönüştürmeye çalışmak Tunus'un sorunlarını çözmez." dedi.
- Gannuşi ve Ureyd'in sorgu süreci
Nahda Hareketi, 18 Eylül'de yaptığı açıklamada, Gannuşi ile yardımcısı ve eski Başbakan Ali el-Ureyd'in Terörle Mücadele Şubesi'ne ifade vermek üzere çağrıldıklarını duyurmuştu.
Terörle Mücadele Şubesi'nde 19 Eylül sabahı başlayan ve geç saatlere kadar devam eden sorgunun ardından Ureyd, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilmişti.
Gannuşi'nin ise tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.
Nahda lideri Raşid el-Gannuşi ve Ureyd'in savunma ekibinden Samir Dilo, daha sonra yaptığı açıklamada, soruşturma hakiminin Gannuşi'nin ardından Ureyd'in de tutuksuz yargılanmasına karar verdiğini belirtmişti.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek, yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı.
Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti.