ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 30 Mayıs 2024

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- LGS merkezi sınavı, 1 milyonu aşkın öğrencinin katılımıyla yapılacak

- MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül:

- "Sınav, 973 yurt içi sınav merkezinde 3 bin 891 okulda 62 bin 663 salonda, yurt dışında 11 sınav merkezinde 11 okulda 35 salonda yapılacak"

- "Her dersten sorular ve örnek çözüm videolarının yer aldığı içeriklere 'odsgm.meb.gov.tr' adresinden ulaşılabilir. Örnek soruların sınav öncesinde mutlaka görülmesini özellikle tavsiye ediyorum"

(Selma Kasap-Buğrahan Ayhan/Ankara)


2- Okullardan AVM'lere kadar "su verimliliği" seferberliği başlıyor

- Tarım ve Orman Bakanlığının hazırladığı "Su Verimliliği Yönetmelik Taslağı"na göre, belirlenen hedeflere ulaşmak için il il planlar uygulamaya konulacak

- Havalimanları, AVM'ler, eğitim kurumları ve yurtlar, sağlık kuruluşları, turizm işletmeleri, tren ve otobüs terminalleri gibi yerlerde su verimliliği birimleri kurulacak

- Su verimliliği sistemi kurmakla yükümlü olanlara mavi, yeşil ve turkuaz olmak üzere üç seviyede belge düzenlenecek

(Mehmet Can Toptaş/Ankara)


3- Kıyılardaki kaçak yapılaşma "Çevre-Deniz WhatsApp İhbar Hattı" ile önlenecek

- Vatandaşlar, çevre ve deniz kirliliğiyle ilgili şikayetlerini, "0532 01 01 181" numaralı WhatsApp ihbar hattına ileterek 7 gün 24 saat bildirimde bulunabilecek

- Bakan Mehmet Özhaseki:

- "Vatandaşlarımızdan mesaj olarak gelen ihbarları değerlendireceğiz. Mevzuata aykırı olduğunu tespit ettiğimiz durumlarda ise gerekli idari iş ve işlemleri uygulayacağız"

(Fatma Sevinç Çetin/Ankara)


4- Kurban Bayramı dönemi için otobüs biletleri tükenmeye başladı

- Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Yıldırım:

- "Bayram tatilinde otobüsle seyahat edecek vatandaşların biletlerini bir an önce alması önem taşıyor"

- "Bayram dönemine yönelik ek sefer düzenlemek için Bakanlıkça izin verilmesini bekliyoruz"

(Mustafa Çalkaya/Ankara)


5- DOSYA HABER/TÜRKİYE'NİN UZAY YÜRÜYÜŞÜ - Türkiye "uzay çöpleri"ne karşı milli çözüm arayışında

- Türksat Uydu Programları Direktörü Fatih Ayhan:

- "Uzay çöpleri için önlem alınmadığı takdirde ciddi kazaların, uydu veya uzay aracı kayıplarının yaşanması kaçınılmaz"

- "Bunun önlenmesi konusunda geliştirilecek milli teknolojiler, uzay endüstrisi istihdamını artırıp, alt dallarda yeni iş kollarıyla uluslararası rekabet oluşturarak ihracat potansiyeli sağlayacaktır"

(Zeynep Duyar/Ankara) (Fotoğraflı)


6- Japonya, Türkiye ile üçüncü ülkelerde ortak projelere imza atmak istiyor

- Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko:

- "Global alanda (Türkiye ile) ilişkilerimizi daha geniş kapsamda değerlendirmek istiyoruz. Sadece iki taraflı değil, Türkiye ile projelerimizi üçüncü ülkelerde de yapmak istiyoruz"

- "Türkiye ile Türkmenistan'da çok büyük doğal gaz projesi yapıyoruz. Kafkasya'da Gürcistan'da Çalık Enerji ile Mitsubishi'nin enerji projeleri var. Aynı zamanda Afrika ülkelerinde Türkiye ile ortaklaşa hedeflerimiz var. Türkiye ile ekonomik ilişkilerimizde bir sonraki boyuta atlayabiliriz. Türkiye ile çalışma alanımız giderek genişliyor"

(Gökhan Yıldız/İstanbul)


7- MGK'nin yapay zeka kararı "devrim" niteliğinde

- Yapay Zeka Politikaları Derneği Kurucusu ve Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu:

- "MGK yapay zekaya bütünsel açıdan bakmış ve işin sadece askeri tarafıyla değil her boyutuyla açıklamasını yapmıştır. O yüzden bu karar devrim niteliğindedir, çok önemlidir ve açıkçası artık bu kararla beraber Türkiye'nin ana gündemine yapay zekayı aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz"

- "Bu kararla beraber Türkiye'nin yapay zekayla ilgili artık daha uzun vadeli, istikrarlı, köklü hedefler belirlemesi lazım. Yapay Zeka Strateji Belgemizin de güncellenmesi gerektiğinin bir işareti MGK'nin bildirgesi"

(Göksel Yıldırım/Ankara)


8- Elektrik piyasasında "toplayıcılık" faaliyeti sektörü hız, esneklik ve verimliliğe teşvik edecek

- Enerjide Dijitalleşme Derneği Başkanı Elif Düşmez Tek:

- "Toplayıcılık faaliyeti, enerji üreticileri ve tüketicileri için daha etkin ve verimli bir enerji yönetimi sunmayı hedefliyor"

- "Özellikle, veri analitiği ve yapay zeka alanında faaliyet gösteren teknoloji firmaları için yeni pazarlar oluşacaktır"

(Fuat Kabakcı/Ankara)


9- Avrupa Birliği, sahipsiz hayvanlara ilişkin tedbirleri ortak standarda bağlamaya hazırlanıyor

- AB'de, sokak köpeklerinin sayısını azaltmaya yönelik sürdürülebilir çözümün, barınaklarda zorunlu kısırlaştırma politikaları olduğu yaklaşımı hakim

- Birliğin sahipsiz hayvanlarla "başa çıkabilme" arayışında, hayvanların zorunlu çiplenmesi ve kayıt altına alınması ile barınaklardaki bakıcıların yetkinliğinin artırılması gibi uygulamalar başı çekiyor

(Selen Valente Rasquinho/Brüksel)


10- Yunanistan'daki Kapadokyalı mübadiller Anadolu kültürünü yaşatıyor

- Yunanistan'daki Kapadokya Araştırmalar Merkezi Başkanı Kaplanis Yosifidis:

- "Kapadokya Araştırmalar Merkezinin amacı Kapadokya geleneğini araştırmak ve korumak. Kapadokya'daki insanlarla, Yunanistan'a gelen insanlar arasındaki bağları ve dostluğu mümkün olduğunca geçmişteki kültürel ve tarihi öğeleri kullanarak güçlendirmek de hedefimiz"

- "(Güzelyurt'ta) Kapıyı açtığımda, tam da büyükannemin dediği gibi tüm eşyalar yerindeydi. Çömlekler, küpler, mutfak eşyaları, her şey sanki aradan bir tek gün bile geçmemiş gibiydi. Sonra insanların bana anlattığına göre, giden insanlara duydukları sevgi ve saygı nedeniyle hiçbir şeye dokunmamışlar"

(Derya Gülnaz Özcan/Atina) (Fotoğraflı-Görüntülü)


11- Batı başta olmak üzere çok sayıda ülkede "etki ajanlığıyla" mücadele yasal zemine sahip

- Avrupa Komisyonu, "Üçüncü Ülkeler Adına Çıkarların Temsil Edilmesine İlişkin Şeffaflık Direktifiyle" kıta sathında ortak ve uyumlu yasalar oluşturmayı amaçlıyor

- İngiltere, Ulusal Güvenlik Yasasıyla, yabancı hükümetlerin isteği doğrultusunda etkide bulunan kuruluşları kayıt altına alırken, Avustralya ve Belçika da yasalar yoluyla yabancı etkiye karşı tedbirler oluşturdu

(Ekip/Ankara) (Grafikli)


12- Mavi Marmara saldırısının üzerinden 14 yıl geçti

- Gazze'ye insani yardım götürmek amacıyla yola çıkan "Gazze Özgürlük Filosu"ndaki Mavi Marmara gemisinde bulunan gönüllüler ve basın mensupları, İsrail tarafından 31 Mayıs 2010'da uluslararası sularda silahlı saldırıya uğrayarak alıkonuldu

- Saldırı sonucu 10 kişi hayatını kaybetti, 56 kişi ağır yaralandı

(Elif Küçük/İstanbul)


13- Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde geçen yıl sigara bırakma oranı yüzde 65'i geçti

- Sigarayı Bırakma Polikliniği sorumlusu Uzman Dr. Belma Akbaba Bağcı:

- "2023'te polikliniğimize yaklaşık 1200 hasta başvurusu olmuş. Sigara bırakmada, destek tedavileriyle beraber giderek başarı oranlarımız artış gösteriyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 65'lerin üzerinde sigarayı bırakma başarısı elde etmişiz"

- "Özellikle elektronik sigaraların ortaya çıkması tütün mücadelesinde önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Bu ürünler zararı azaltılmış ya da sigarayı bırakmaya yardımcı araç değildir. Gençlerimizin bu konuda bilinçli olmasını istiyoruz"

(Mustafa Hatipoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


14- Sanatçı Hasan Kaçan: "Kardeşimin romanı Fındık Sekiz'e film çekme arzum var"

- "Rahmetli kardeşimin, 'Ağır Roman' eserinden sonra yazdığı bence çok daha etkili bir romanı var 'Fındık Sekiz' isminde. Fındık Sekiz'e film çekme arzum var. Hangi aşamasında yer alırım şu anda bir düşüncem yok. Eğer olursa meslek hayatımın son projesini yapmış olurum"

- "Gençliğimde karikatürle dönemin köşe yazarlarından daha çok para kazanıyordum. Gencecik yaşta şımarıkça davranışlarımız oldu, har vurup harman savurduk ara ara. Şimdi gençlerin şımarıklıklarını anlıyorum"

- "Bugünün en korkunç sorunlarından biri gençlere sanat endüstrisinde alan açamamak"

(Yasemin Kalyoncuoğlu/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


15- DOSYA HABER/EL NİNO BİLANÇOSU - Artan sıcaklıklar ve düzensiz yağışlar tarımsal üretimi etkiliyor

- UNDP Türkiye İklim Değişikliği ve Çevre Portföy Yöneticisi Meral Mungan Arda:

- "Sulama gereksinimi olan pirinç ve pamuk gibi ürünler sıcak hava dalgalarına maruz kaldıklarında daha fazla suya ihtiyaç duyacaklarından bu durumdan fazlaca etkileniyor. Bunların yanında düşük su tüketimi ve hızlı büyüme özelliğine sahip bitkiler, bazı baklagiller ve yağlı tohumlar sıcak hava dalgasından daha az etkilenebiliyorlar"

- İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şaylan:

- "Ülke genelinde yağış miktarının azalmasıyla birlikte toprak nemindeki azalma, yer altı su kaynaklarının seviyesini düşürür ve su kaynaklarında azalmaya neden olur. Bu durum da tarım alanlarında daha fazla su tüketimine neden olur, sıcaklıklardaki artış bitkileri strese sokarak su ihtiyacını artırır"

(Gülseli Kenarlı/İstanbul)


16- İstanbul kıyılarındaki izmarit kirliliği mikroplastik yükünü artırıyor

- İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Sivri:

- "Kıyısal alanların bazılarında sadece 1 metrekarede 7 izmarit bulurken bazılarında bu sayı 35'e kadar çıktı. Bu kıyısal alan için geçerli ama karasal alanlar ya da herhangi bir yolun kenarında artıyor. 1 metrekarede 116 adet sigara izmaritiyle karşılaşabiliyorsunuz"

- "Dünya genelinde sigara izmaritleriyle ilgili yapılan çalışmada 1 santimetrelik bir sigara izmaritinin içinde 15 binden fazla fiber yapıda mikroplastik parçacığın olduğu tespit edilmiş. Biz kendi çalışmamızda yine 1 santimetrelik bir sigara izmaritinin içinde 15 ila 17 bin 600 adet fiber parçacık olduğunu gözlemledik"

(Biriz Özbakır/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


17- Spor dünyası, İsrail'in devlet terörüne maruz kalan Filistinliler'i hiç unutmadı

- İsrail'in abluka altındaki Gazze'de, tüm dünyanın gözü önünde aylardır sürdürdüğü soykırıma sporcular, kulüpler ve sporseverler sessiz kalmadı

- UEFA'nın para cezalarına ve kulübün yasaklarına aldırış etmeyen Celtic taraftarları, tribünlerde dalgalandırdıkları onlarca Filistin bayrağıyla dünya çapında yankı uyandırmayı başardı

- Lewis Hamilton, Kyrie Irwing, Eric Cantona, Muhammed Salah, Karim Benzema, Coco Gauff, Ons Jebour gibi spor dünyasının önde gelen isimleri sık sık paylaşımlarıyla İsrail'e tepki gösterirken, politikacıları saldırıları durdurmaya çağırdı

- Ukrayna'ya müdahalesi nedeniyle Rusya'yı men eden FIFA ve UEFA, tüm girişimlere karşın İsrail'e yaptırım taleplerinde "topu taca attı"

(Yunus Kaymaz/İstanbul)


18- UEFA Şampiyonlar Ligi'nin en başarılısı Real Madrid

- İspanya temsilcisi Real Madrid, 14 kezle UEFA Şampiyonlar Ligi'ni en çok kazanan takım unvanını sürdürüyor

- Borussia Durtmund ile Real Madrid'in karşılaşacağı 2024 yılı finali öncesi 23 takım bu kupayı müzesine götürdü

- İspanya ekiplerinin 19 kez kazandığı turnuvada, İngilizler 15, İtalyanlar 12 kez mutlu sona ulaştı

(Fatih Erel/İstanbul) (Grafikli)


19- Teknik direktör Hamza Hamzaoğlu, Türk futbolunu AA'ya değerlendirdi:

- "Artık rekabeti doğru anlamamız gerekiyor. Bence barışçıl bir rekabet ortamına ihtiyacımız var"

- "Fenerbahçe ve Galatasaray bu çıtayı bir hayli yukarıya çekti. Transferler etkili ve iyi oldu. Diğer kulüplerimiz bu yarışın altında kaldı. Böyle bir puan farkı ben de kesinlikle beklemiyordum"

- "Okan Hoca üst üste 2 kere şampiyon oldu. Kendisini tebrik ediyorum. Umarım uzun yıllar Galatasaray'da kalır ve bu başarısının üstüne yenilerini ekleyerek devam eder"

- "Bu Avrupa Şampiyonası'nda milli takımımızdan çok iyi şeyler bekliyorum. Ses getirebiliriz diye düşünüyorum. Bu konuda Montella'ya da güveniyorum"

(Emrah Oktay/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

30 Mayıs 2024 özel haber gündemi