ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 28 Kasım 2024
ANADOLU AJANSI
Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920
1- Savunma sanayisinde tüm alt sistemlerin yerlileştirilmesi hedefleniyor
- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır:
- "Önümüzdeki dönemde özellikle savunma sanayisinde tüm alt sistemlerde yerlileşme hamlemizi hızlandırmak istiyoruz. Hiçbir alanda dışa bağımlılık unsuru kalmaması, Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimiz için çok değerli. Hava, kara ve deniz araçlarında itki ve güç sistemlerinin yerli ve milli olarak geliştirilmesine, üretilmesine özellikle önem ve kıymet veriyoruz"
- "Türkiye'nin ilk Euro 5 yerli traktör motorları TÜMOSAN'da geliştirilmiş, yüzde 90'nın üzerinde yerlilikle üretilebilen Euro 5 traktör motorlarını üretim sürecinin tamamlanmış olması gurur vesilesi oldu. 6x6 zırhlı kara araçlarımızda kullanılan motorları, milli insansız deniz araçlarımızda çalışacak motorları da TÜMOSAN'ın geliştirmekte olduğunu görme imkanımız oldu"
(Abdullah Doğan/Konya) (Fotoğraflı-Görüntülü)
2- Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Renaud-Basso, Türkiye ziyaretini AA'ya değerlendirdi:
- "Şu anda Türkiye'deki toplam yatırımlarımız 21 milyar avroyu geçti. Bu yıl şu ana kadar 2,2 milyar avroluk yatırım için imzaları attık. Türkiye'de geçen yılki yatırımlarımız 2,5 milyar avro ile rekor kırmıştı. Muhtemelen bu seviyeye yakın bir yatırımla yılı kapatabiliriz"
- "(Türkiye'de) Makroekonomik çerçeveyi değiştirmek gerçekten çok önemliydi ve iyi bir ilerleme gördüğümü düşünüyorum"
- "Türkiye'nin yenilenebilir enerji planları, özel yatırımcıları çekecek ve kamu sektörü yatırımlarına ve bizim gibi kurumlara da ihtiyaç olacak. Birçok özel sektör yatırımcısının geleceğine eminim"
(Emirhan Yılmaz-Nuran Erkul/İstanbul-Londra) (Fotoğraflı-Görüntülü)
3- Ekonomide yılın son ayına yoğun ajandayla girilecek
- Yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla verileri yarın kamuoyuna duyurulacak
- Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2 Aralık'ta dış ticaret verilerini Ankara'da açıklayacak, TÜİK de kasım ayı enflasyon verilerini 3 Aralık Salı günü ilan edecek
- Bütçe maratonu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki değerlendirmelerin ardından aralıkta Genel Kurula taşınacak, milyonlarca işçinin gözü, kulağı da yılın son ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonundan çıkacak zam kararında olacak
(Hülya Ömür Uylaş/Ankara)
4- Alman uluslararası hukuk uzmanına göre UCM kararından dolayı Almanya ikilemde kaldı
- Uluslararası hukuk uzmanı Prof. Dr. Matthias Goldmann:
- "Almanya'nın burada belli bir ikilem içinde olduğunu kesinlikle anlayabilirsiniz. Bir yandan da UCM'yi desteklemek istiyor ama diğer yandan İsrail ile çok yakın tarihi ve siyasi bağları var"
- "Alman hükümeti ne ile karşılaşacağını biliyordu. Hükümetin iyi uluslararası hukukçuları var"
(Erbil Başay/Berlin) (Görüntülü)
5- "II. Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu"nda dijitalleşmenin medyada telif haklarına etkileri tartışılacak
- İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cahit Suluk:
- "Gazete ve dergilerin gelir oranları yüzde 5'lere kadar düştü. Böyle olunca gazeteler, artık varlıklarını sürdüremez hale geldi. Avrupa, bu konuda bir düzenleme yaparak haberlere telif hakkı tanıdı"
- "Google ve Facebook gibi dijital platformlar haberleri alıp kullanıyor ve doğrudan ya da dolaylı olarak bu gelirlerin sahibi oluyorlar. Avrupalı yasa koyucular, gazetelerin bu gelirlerden pay almasını öngören düzenlemeler yaptı. Türkiye'de de bu konuda bazı hazırlıklar var ancak henüz bir sonuca ulaşılmış değil"
(Koray Taşdemir/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)
6- Turistler Sibirya'nın keyfini "husky"lerin çektiği kızaklarla çıkarıyor
- Batı Sibirya'da bulunan merkezde kızak çeken Sibirya kurtlarıyla eksi 30 derecelerde, donmuş Obi Nehri boyunca 120 kilometreyi aşan mesafelerde turlar düzenleniyor
- Yurga Husky Merkezi Müdürü Lebedeva:
- "Bu köpeklerin patileri, özel damar sistemleri sayesinde daima sıcaktır. Kulaklarının içinde bile kürk altı tüyler vardır. Eksi 40 dereceye kadar dışarıda rahatça yaşayabilirler"
(Ali Cura/Surgut) (Fotoğraflı-Görüntülü)
7- Kızıldeniz renkli su altı dünyasıyla dalıcılara yeni keşif imkanları sunuyor
- Afrika ve Asya kıtaları arasında yer alan Kızıldeniz, stratejik ve tarihi öneminin yanı sıra eşsiz canlı çeşitliliğiyle hem bilim dünyası hem de dalış turizmi için unutulmaz bir deneyim sunuyor
- Rehber dalgıcı Eldesouky Mostafa Said:
- "Kızıldeniz dünyadaki sayılı harikalardan biridir. Buraya yunusları, köpek balıklarını ve mercan resiflerini görmek için Türkiye, Endonezya, Filipinler, Malezya, Çin, Tayvan ve Avrupa ülkelerinden dalıcılar geliyor"
(Şebnem Coşkun-Mahmut Serdar/Hurgada) (Fotoğraflı-Görüntülü)
8- "Milli Amigo" Birol Ertan coşturduğu tribünlerdeki anılarıyla hayata tutunuyor
- Ömrünü milli takımın maçlarında tribünleri coşturarak geçiren 86 yaşındaki Birol Ertan, 2011'de bıraktığı amigoluğa duyduğu özlemi üzerinden çıkarmadığı kırmızı beyaz eşofmanıyla İstanbul sokaklarında gezerek gidermeye çalışıyor
- Birol Ertan:
- "(Amigoluğu) bıraktım dedim ama yeri gelirse yine çıkarım. Çok üzüldüm. Amigo Birol'un yokluğu belli oluyor. Tribündeki tezahüratlara bakıyorum, yapamıyorlar. 'Şu maçta olacaksın.' deseler, ayağım kesilse yine yaparım. O seyirciyle Türkiye diye bağırmak dünyaya bedel"
(Başak Akbulut Yazar/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)
9- Tıp ve mühendislik öğrencisi iki kardeşin projesiyle dijital kadavra üretiliyor
- Üsküdar Üniversitesi'nde tıp ve bilgisayar mühendisliği okuyan iki kardeş, kadavra ihtiyacına çözüm bulmak amacıyla, 3 boyutlu yazıcı ve sanal gerçeklik gözlüğü kullanarak dijital kadavra üretti
- Proje sahibi tıp öğrencisi Mustafa Şanverdi:
- "Ülkemizde her sene üniversiteler, hastaneler dahil 500 kadavraya ihtiyaç oluyor. Bunun 150'sini kendi öz kaynaklarımızla karşılayabiliyoruz fakat 350'sini yurt dışından ithal ediyoruz. Biz bu ithalatı azaltmak, yerli ve milli dijital kadavra oluşturmak istiyoruz"
(Mustafa Hatipoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)
10- İklim zirvelerinin ana gündemi finansman konusu COP29'da eleştirilerin odak noktası oldu
- Ülkelerin ihtiyaç duyduğu iklim finansmanının 2030'a kadar yıllık 455 ila 584 milyar dolar olduğu belirtilse de COP29 zirvesinin sonunda varılan nihai anlaşmada 2035'e kadar yıllık en az 300 milyar dolar hedefi ortaya kondu
- Endişeli Bilim İnsanları Birliği İklim ve Enerji Programı Politika Direktörü Rachel Cleetus:
- "ABD ve AB dahil olmak üzere zengin ülkeler COP29'da, Paris Anlaşması'nın bilime dayalı hedeflerini tehlikeye atan, son derece adaletsiz ve yetersiz bir iklim finansmanı sonucunu zorlamak için kaba güç kullandılar"
(Yeter Ada Şeko/İstanbul)
11- Gaziantep Basketbol, alt sıralardan uzaklaşmak istiyor
- Başantrenör Ali Yıldırım:
- "Zor bir lig, Süper Lig'den tecrübeli oyucular var. Bir ivme yakalayıp, çıkışa geçmek istiyoruz"
- ABD'li oyuncu Marquis Wright:
- "Harika bir ortamımız var ve hedeflerimize ulaşacak güce sahibiz"
(Mehmet Akif Parlak/Gaziantep) (Fotoğraflı-Görüntülü)
***
Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.