ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 10 Haziran 2024

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İspanya ziyareti, iş dünyasına yeşil dönüşümde işbirliği fırsatı sunuyor

- DEİK Türkiye-İspanya İş Konseyi Başkanı Ebru Özdemir:

- "Yeşil dönüşümde kararlı iki ülkenin iş dünyası için bu alanda hem tecrübe paylaşımı hem de işbirliği fırsatlarını değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum"

- "Türk firmalarının İspanya'da yaptığı faaliyetlerin olumlu yansıması olarak İspanyol firmaları, Türk iş dünyasını yakından tanıyor, ülkemizdeki fırsatların farkına varıyor"

(Seda Tolmaç/Ankara)


2- İTO Başkanı Avdagiç'ten Çin otomobillerine ek vergi değerlendirmesi:

- "İlave gümrük vergisi kararı, Çin'den ithal edilen binek otomobillere karşı gaz-fren dengesi kapsamında endüstrimizi koruyacak zorunlu bir adımdır"

- "Elbette Türkiye de koltuğuna yaslanıp otomotiv endüstrisinde onarılması güç bir hasarın oluşmasını izlemeyecekti"

(Abdulselam Durdak/İstanbul)


3- Hava Kuvvetleri Komutanlığının gökyüzündeki hastaneleri 7/24 nöbette

- Ankara'daki 11. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığına bağlı 212. Özel Filo Komutanlığında konuşlu CN235 tipi ambulans uçaklarda 6 hasta taşıma sedyesi ile bir yoğun bakım ünitesinde yer alması gereken tüm donanımlar yer alıyor

- Ambulans uçak pilotu Üsteğmen:

- "Bir arife günü ambulans görevi verilmişti. Uçakta bir hamile kadın hastamız vardı. Takiben uçuş esnasında sağlık ekipleri yanımıza geldi ve doğumun uçakta gerçekleşeceğini söyledi. Bir kız ve bir erkek olmak üzere ikiz çocuk dünyaya gelmişti. Kızın adı 'Arife', erkeğin adı da 'Bayram' olmuştu. Bu unutamadığımız görevler arasında verilebilir"

- "Ambulans görevleri bizim için maneviyatı yüksek görevler içerisindedir. Türk milletinin ne zaman ihtiyacı olursa 7/24 esasına dayalı olarak her an kalkış yapabilecek şekilde hazır bulunmaktayız"

(Ankara/Utku Şimşek) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- DSÖ'den "sahipsiz köpek popülasyonunun kontrolü ve aşılamanın kuduz vakaları için kritik önem taşıdığı" uyarısı

- Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Margaret Harris:

- "Kuduz vakalarının yüzde 99'u, köpeklerden insanlara bulaşma yoluyla meydana geliyor. Bu yüzden sahipsiz köpek popülasyonuyla ilgilenmek ve aşılanmaları kritik önem taşıyor"

- "Esasen sahipsiz köpek popülasyonuyla ilgili doğru şekilde bakım, insan sağlığını korumanın iyi bir yoludur. Hayvanlara zarar vermek sorunu çözmez. Bu, köpeklerin insanlardan korkacakları, kaçacakları veya daha saldırgan olacakları anlamına gelir"

(Muhammet İkbal Arslan/Cenevre) (Görüntülü)


5- Mevlüde Genç'in adı Türk-Alman Üniversitesi'nde yaşatılıyor

- Rektör Prof. Dr. Cemal Yıldız:

- "Öğrencilere bilinçli bir şekilde iki ülkenin dostluğuna hizmet etmeleri gerektiğini Mevlüde Genç örneğinde anlatıyoruz"

- "Ailesinden ve iki ülkenin dışişleri bakanlığından gerekli izinleri alarak Solingen olaylarının 30. yılında ve Mevlüde Genç'in ölüm yıl dönümünde Türk-Alman Üniversitesi Kütüphanesine onun ismini verdik"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Elektrik sektörüne 2 yılda 4 milyar dolarlık yatırım yapılacak

- Elder Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz:

- "Elektrik sektörü 2023'teki yıkıcı deprem etkilerine rağmen 2 milyar dolarlık yatırım yapmayı başardı. Sektörün, 2024 ve 2025'te de ikişer milyar dolar yatırım yapması öngörülüyor"

- "2025 yılında kayıp kaçak oranını yüzde 10'un altına indirmek için elimizden geleni yapıyoruz"

- "2030'a kadar 1,2 milyon armatürün LED'e dönüştürülme planı var. Bu dönüşümün yaklaşık yüzde 45-75 arasında tasarruf getireceğini öngörüyoruz"

(Murat Temizer-Duygu Alhan/Ankara)


7- Emtia piyasasında düşüş eğilimi devam ediyor

- Açıklanan makroekonomik verilerin ABD'de imalat sanayisine ilişkin endişeleri tetiklemesiyle baz metallerde geçen hafta sert düşüşler görüldü

- Tezgah üstü piyasada geçen hafta fiyatlar, libre bazında bakırda yüzde 3,8, nikelde yüzde 8,5, kurşunda yüzde 3,2, çinkoda yüzde 6,8 düşüş kaydetti

(Mahmut Çil-Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul)


8- ClimateGPT iklim değişikliğiyle mücadeleyi desteklemeyi hedefliyor

- ClimateGPT’yi geliştiren Erasmus AI’ın Üst Yöneticisi (CEO) Daniel Erasmus:

- "İklim krizi odaklı yapılmış ilk model çalışmasını ürettik ve bu modele son 10 yıldaki aşırı hava olaylarını içeren iklime özgü derlemelerle bir dizi açık kaynağı işledik"

- "Yapay zeka modelinin asıl amacı, toplumun düşük karbonlu yaşam şekline daha hızlı adapte olabilmesi için yapılan çalışmalara katkı sunarak iklim değişikliğinin hızına yetişmek"

(Yeter Ada Şeko/İstanbul)


9- TFF Milli Takımlar Sorumlusu Hamit Altıntop'un Montella ve oyunculara güveni tam:

- "Gürcistan'ın kaybedecek hiçbir şeyi yok. Bunu bir tehlike olarak görmeliyiz. En zor maçımız açılış maçı olacak"

- "Favorim Fransa ve İngiltere. Kendi takımımızı ve Avusturya’yı sürpriz takım olarak gösterebiliriz"

- "Türkiye’nin ortak değeri olan milli takımımıza daha fazla sahip çıkılmasını istiyorum. Söz konusu Türkiye olduğunda, kulüp rekabetini bir kenara bırakıp 'Biz biriz, biz Türkiye’yiz' dememiz gerekiyor"

- "Arda, Türk futbol tarihinin en yetenekli oyuncularından biri"

(Hilmi Sever/Varşova)


10- Sultanlar Ligi "Ankarasız" kalmadı

- Zeren Spor Kulübü Başkanı Mustafa Yiğit Zeren:

- "Bir takımın haklarını satın alarak Sultanlar Ligi'ne yükselme fırsatı doğunca bunu kaçırmak istemedik. Gelecek sezon Ankara'yı hem Sultanlar Ligi'nde hem de 1. Lig'de 21 yaş altı kadromuzla en iyi şekilde temsil edeceğiz"

- "Sezon sonu Sultanlar Ligi'ndeki iki takımını da kaybeden Ankara'da Şampiyonlar Ligi'nde oynayacak, tutkulu taraftar kitlesine sahip bir ekip oluşturmak istiyoruz"

(Muhammed Boztepe/Ankara) (Fotoğraflı)


11- EURO 2024'E DOĞRU - Avrupa Futbol Şampiyonası'nın teknik direktörleri

- Almanya'nın ev sahipliğinde 14 Haziran-14 Temmuz'da düzenlenecek turnuvada şampiyonluk mücadelesi verecek 24 teknik direktör içinde en çok İtalyanlar (5 kişi) bulunuyor

- EURO 2024'te 17 farklı ülkeden teknik adam görev yapacak

- Turnuvanın en genç teknik direktörü Almanya'nın 36 yaşındaki çalıştırıcısı Julian Nagelsmann, en yaşlısı ise Avusturya'yı çalıştıran ve turnuva sırasında 66 yaşını dolduracak Ralf Rangnick

(Emrah Oktay/İstanbul)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

10 Haziran 2024 özel haber gündemi