Milli Eğitim Bakanlığının 2023 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda
MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu: - "Açıköğretim dahil, üniversitelerin toplam kontenjan sayısı 1 milyonu aşmıştır. Türkiye, sınavsız üniversiteye geçişi başarabilecek üniversite zenginliğine ve yeterliliğine sahip hale gelmiştir" - AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş: - "(Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı) Hem kendilerini yenilemeleri hem de çalışanla çalışmayanın ayırt edilmesi lazım" - CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya: - "Okullarda çok ciddi sorun haline gelen uyuşturucuya karşı hep birlikte topyekun mücadele etmemiz gerekiyor. Bunu yapabilmek için yaz saati uygulamasından vazgeçmemiz gerekiyor"
TBMM TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili, MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, açıköğretim dahil, üniversitelerin toplam kontenjanının 1 milyonu aştığını belirterek, "Türkiye, sınavsız üniversiteye geçişi başarabilecek üniversite zenginliğine ve yeterliliğine sahip hale gelmiştir." dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığının 2023 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor.
CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, okullarda çok ciddi sorun haline geldiğini öne sürdüğü uyuşturucuya karşı topyekun mücadele verilmesi gerektiğini söyledi. Bunu yapabilmek için yaz saati uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Kaya, "Türkiye'nin birçok yerinde ikili eğitim yapılıyor. İkili eğitim-öğretimin yapıldığı yerlerde çocuklarımız, sabahın kör karanlığında ve gecenin karanlığında okula girip çıkıyorlar. Bu ciddi bir problem. Okul önlerindeki güvenlik çalışanlarının da yetersiz olduğunu biliyoruz." diye konuştu.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal ise Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in Afyonkarahisar'ı ziyaretinde yaşanan bir olayın ardından, bir eğitimcinin, "Altının kıymetini sarraf bilir, hurdacı değil" şeklinde sosyal medya paylaşımında bulunduğunu anlattı. Bu paylaşımın, hem Milli Eğitim Bakanı'na hem de hurdacılıkla geçimini sağlayan vatandaşlara hakaret olduğunu dile getiren Köksal, Özer'den bu kişi hakkında soruşturma açılması talimatı vermesini istedi.
Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil Sütlü de Milli Eğitim Bakanlığına ait kreşlerin birçoğunun kapatıldığını, öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığına ait kursların arttığını savundu.
Sütlü, yeterli beslenemediği için aç olan öğrencilerin, bodurluk ve anemiyle karşı karşıya kaldıklarını ileri sürerek, Türkiye'nin, ilkokuldan liseye tüm öğrencilere günde bir öğün yemek ve sağlıklı içme suyu sağlayabilecek güçte olduğunu; bunun maliyetinin 150 milyar lira tuttuğunu dile getirdi.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci'nin, üniversitenin bazı öğretim üyeleri hakkında yalan söylediğini iddia eden Sütlü, buna ilişkin olduğunu belirttiği dosyayı YÖK Başkanı Erol Özvar'a sundu.
-"Aklınızdan geçmeyen işleri AK Parti iktidarları yapmış"
MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek ise kapanan köy okullarının açılmasına yönelik çalışmaları dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e teşekkür etti.
Öğretmen açığının, devletin imkanları zorlanarak Cumhuriyet'in 100. yılında 100 bin öğretmen ataması yapılarak kapatılabileceğini vurgulayan Şimşek, öte yandan imanlı ve ahlaklı bir toplum yetiştirilmesi için eğitime önem verilmesi gerektiğini belirtti.
AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş de iktidara gelmeyi planlayan ve hükümet kurmak isteyen muhalefet partilerinin, milli eğitime dair ufkunun olmadığını savundu.
Ücretsiz kitap dağıtımının önemine işaret eden Güneş, AK Parti iktidarlarının engelli ve dezavantajlı vatandaşları yok sayılmaktan kurtarıp, evlerinden çıkararak eğitim hayatına soktuğunu kaydetti. Güneş, muhalefet partilerinin milletvekillerine, "Bunları yok sayabilir misiniz? Sizin aklınızdan geçmeyen işleri AK Parti iktidarları yapmış." diye seslendi.
Güneş, okullara giderek Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin öğretmenlerin değerlendirmelerini aldıklarını anlatarak, bu şekilde eğitimdeki verimliliği artırmak istediklerini, 19 milyon çocuğun gelişimi için çaba gösterdiklerini vurguladı.
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı'na da değinen Güneş, "Hem kendilerini yenilemeleri hem de çalışanla çalışmayanın ayırt edilmesi lazım." değerlendirmesinde bulundu.
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise hakkındaki davalardan berat kararı çıkan öğretmenlerin, çalışma izinlerinin hala verilmediğini, KHK ile atılan öğretmenlerin özel okullarda çalışmasının engellendiğini ileri sürdü.
Gergerlioğlu, okul kantinlerinin çok pahalı olduğunu, ekonomik durumu uygun olmayan öğrencilerin bu nedenle çok zorlandığını anlattı.
- "Atanamayan öğretmen sorunu kademeli çözülmeli"
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili, MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu da Türkiye'de son yıllarda eğitimde önemli iyileşmeler kaydedildiğine ve eğitime erişimin arttığına işaret etti.
Eğitimin amacının, temelde bireyin, kendisine ve topluma yararlı hale getirilmesi ile problem çözme yeteneğinin kazandırılması olduğunu dile getiren Aksu, bu sürecin rehberinin öğretmenler olduğunu vurguladı. Aksu, parti olarak öğretmenlerin özlük haklarının ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi, maddi ve manevi beklentilerinin karşılanması amacıyla gayret gösterdiklerini ifade etti.
Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesinin, kamuda çalışan tüm sözleşmelilere ilişkin düzenlemeyle birlikte Meclis gündemine gelecek olmasından memnuniyet duyduklarını aktaran Aksu, "Atanamayan öğretmen sorununun, kademeli olarak çözülmesini ve bu konunun sorun olmaktan çıkarılmasını gerekli görüyoruz." diye konuştu.
Üniversiteye sınavsız giriş yapılabilmesi gerektiğini söyleyen Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Açıköğretim dahil olmak üzere üniversitelerin toplam kontenjan sayısı 1 milyonu aşmıştır. Türkiye, sınavsız üniversiteye geçişi başarabilecek üniversite zenginliğine ve yeterliliğine sahip hale gelmiştir. MHP olarak üniversite giriş sınavının kaldırılması; bunun yerine ilk ve orta öğretimle ilgili bir yönlendirmeye bağlı olarak uygulanacak müfredatla ortaöğretim başarısının ve ortaöğretim sonunda yapılacak olgunlaşma sınavını esas alan, fırsat eşitliğini ve adaleti gözeten üniversiteye geçiş sisteminin uygulamaya konulmasını; bu çerçevede çocuklarımızın bilgi, yetenek ve becerilerine göre etkin bir rehberlik desteğiyle istedikleri bölümlere sınavsız girebilmelerinin mümkün kılan adımların atılmasını istiyoruz. 3 saatlik sınavla Türk gençliğinin geleceğinin şekillenmesinin doğru olmadığını değerlendiriyoruz."
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ise komisyon salonundaki bazı hizmetlerin ihale edildiğini ve ihaleyi alan şirket personelince sunulduğunu, bu personelin salonda bulunmasının İçtüzük'e uygun olmadığını öne sürdü.
Öte yandan HDP milletvekilleri sıralarına, "MEB işvereni değil, öğrenciyi düşün", "Okul işçi değil, öğrenci yetiştirir", "ÖMK iptal edilsin", "Okullarda çocuklara ücretsiz yemek verilsin", "Ana dilde eğitim haktır" yazılı dövizler bıraktı.